
Samsung Group este o companie din Coreea de Sud, înființată în 1938, având ca obiect principal de activitate producția de produse electronice și IT. Compania este numărul 1 mondial în producția de memorii, monitoare TFT și telefoane CDMA. Samsung are aproximativ 188.000 de angajaiți în 185 de birouri din 65 de țări, fiind alcătuită din opt divizii principale de afaceri.
Samsung înseamnă trei stele în coreană. Lee Byung-Chull a fondat Samsung în 1938 începând cu o mică societate comercială, cu 40 de angajați, localizată în Seul. Compania a prosperat până în perioada invaziei comuniste din 1950, ce a adus numeroase prejudicii fondatorului său. Acesta a fost forțat să plece și să ia totul de la capăt în Suwon în anul 1951. În doar un an de zile, valoarea companiei a crescut de douăzeci de ori.
Mai târziu, Grupul Samsung s-a divizat în mai multe ramuri, precum Samsung Elecron Devices Co., Samsung Elecro-Mechanics Co., Samsung Corning Co. și Samsung Semiconductor & Telecommunications Co., toate fiind grupate sub numele de Samsung Electronics Co., Ltd., în anii 1980. Primul produs al companiei a fost un televizor alb-negru. La sfârșitul anilor 80’ și începutul anilor 90’, Samsung Electronics a investit masiv în cercetare și dezvoltare, precum și în clădirea companiei ca lider în industria globală de electronice. În anii 80’, Samsung producea, transporta și vindea în întreaga lume o serie largă de instalații și produse electronice. (Samsung Electronics). În 1982 a deschis o fabrică de asamblare de televizoare în Portugalia; în 1984, a construit o fabrică de 25 de milioane de dolari în New York; iar în 1987 a amenajat un nou spațiu de 25 milioane de dolari în Marea Britanie. În 1993, Lee Kun-Hee, succesorul lui Lee Byung-Chull, a vândut zece dintre filialele Grupului Samsung, a restrâns compania și a îmbinat diferite operațiuni concentrându-se asupra a trei industrii: electronică, de inginerie și chimică (Samsung Elecronics). În 1992, Samsung a devenit cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume. În 1995 a proiectat primul său display cu cristale lichide, egalându-și în cele din urmă nivelul tehnologic cu cel al lui Sony (Lee Kun-Hee). Samsung a încercat, de asemenea, să-și îmbunătățească imaginea la nivel internațional. Începând cu anul 1998, a cheltuit mai bine de 6 miliarde de dolari pentru marketing, a sponsorizat ultimele cinci ediții ale jocurilor olimpice și a montat o mare reclamă video în Times Square în 2002 (Lee Kun-Hee). Compania Samsung este de asemenea implicată în Jocurile Asiatice, contribuind prin Competiția Samsung Nations Cup Riding, Festivalul Samsung de alergare, Campionatul mondial Samsung și multe altele în întreaga lume (Samsung Elecronics).
2000~prezent Pionier al Epocii Digitale
Epoca digitală a adus schimbări revoluţionare – şi oportunităţi – afacerilor globale, iar Samsung a răspuns cu tehnologii avansate, produse competitive şi inovaţii constante.
La Samsung vedem fiecare provocare ca pe o oportunitate şi credem că suntem perfect plasaţi ca unul dintre liderii recunoscuţi ai lumii în domeniul tehnologiei digitale.
Angajamentul nostru de a fi cei mai buni ne-a făcut să câştigăm locul 1 la nivel mondial pe segment de piaţă pentru 13 dintre produsele noastre, inclusiv semiconductori, TFT-LCD, monitoare şi telefoane mobile CDMA. Privind înainte, facem progrese istorice în cercetare şi dezvoltarea liniei noastre generale de semiconductori, inclusiv memoria flash şi non-memoria, semiconductori particularizaţi, DRAM şi SRAM, ca şi în producerea celor mai bune LCD-uri, telefoane mobile, dispozitive digitale şi multe altele.
1997-1999 Progres în frontiera digital
În ciuda crizei financiare din 1997, care a afectat aproape întreaga industrie coreeană, Samsung a fost una dintre puţinele companii care au continuat să crească datorită locului de lider ocupat în cadrul tehnologiilor digitale şi pentru reţea şi concentrării sale constante asupra produselor electronice, serviciilor financiare şi a serviciilor conexe.
Samsung a reacţionat la criză reducând numărul companiilor afiliate la 45 (conform Monopoly Regulation and Fair Trade Act), scăzând numărul angajaţilor cu aproape 50.000, vânzând 10 unităţi ale afacerii şi îmbunătăţind structura financiară, scăzând procentul de 365 la sută datorie în 1997 la 148 la sută până spre sfârşitul lui 1999.
1994-1996 Devine o forţă global
La jumătatea anilor 1990, Samsung a revoluţionat afacerea sa printr-o dedicare faţă de crearea de produse la scară mondială, oferind satisfacţie totală clienţilor şi fiind un bun cetăţean corporatist - toate sub viziunea de „calitate pe primul plan”.
În această perioadă, 17 produse diferite — de la semiconductori la monitoare de computer, de la ecrane TFT-LCD până la tuburi color — au urcat în topul 5 al produselor pe piaţa mondială în domeniile respective, iar alte 12 au obţinut locuri de top pe piaţă în domeniile lor.
A fi numărul 1 înseamnă şi îndeplinirea obligaţiilor sociale, cauza fiind fie bunăstarea socială, fie conservarea mediului, evenimentele culturale sau sporturile. În acest scop, Samsung a participat activ pe piaţa sportivă şi, ca rezultat al eforturilor sale intense, preşedintele ei de atunci, Kun-Hee Lee, a fost ales membru al Comitetului Internaţional Olimpic Committee (IOC) în iulie 1996, îmbunătăţind mult imaginea companiei ca participant la atletismul mondial.
990-1993 În competiţie într-o lume a tehnologiei în schimbare
Începutul anilor 1990 a cunoscut provocări formidabile pentru afacerile cu înaltă tehnologie.
Uniunile, coaliţiile şi achiziţiile erau obişnuite, în timp ce competiţia şi consolidarea au înflorit. Companiile au fost presate să-şi regândească ofertele tehnologice şi de servicii. Afacerile au început să treacă dincolo de graniţe, între ţări şi companii. Samsung a profitat din plin de aceste oportunităţi reconcentrându-şi strategia de afaceri pentru a răspunde mai bine cererilor pieţei.
1980-1989 Intrarea pe piaţa mondială
Afacerea principală Samsung bazată pe tehnologie s-a diversificat şi s-a extins global spre sfârşitul anilor 1970 şi începutul anilor 1980.
În 1978, Samsung Semiconductor şi Samsung Electronics au devenit entităţi separate. Samsung Aerospace Industries (acum Samsung Techwin) a fost lansată în februarie 1987, iar Samsung şi-a dezvoltat capacităţile aerospaţiale cu o viteză fără precedent de atunci.
Samsung a intrat, de asemenea, în afacerea de dezvoltare a sistemelor, fondând Samsung Data Systems în 1985 (acum Samsung SDS) ca lider în serviciile de tehnologia informaţiei inclusiv integrarea sistemelor, managementul sistemelor, serviciile de consultanţă şi reţele.
Concentrarea crescută a corporaţiei Samsung pe tehnologie a condus la crearea celor două institute de cercetare şi dezvoltare ale companiei (R&D) care au permis extinderea razei sale de acţiune şi mai mult în domeniul electronicelor, semiconductorilor, substanţelor chimice înalt polimerizate, ingineriei genetice, telecomunicaţiilor optice, domeniului aerospaţial şi a unor domenii noi de inovaţie tehnologică de la nanotehnologie la arhitecturi de reţea avansate.
În 1987, preşedintele fondator Samsung Byung-Chull Lee a trecut în nefiinţă după aproape 50 de ani la conducerea companiei. Fiul său, Kun-Hee Lee, i-a urmat la conducere devenind noul preşedinte. În această perioadă, Samsung şi-a impus provocarea de a restructura vechile domenii de afacere şi de a dezvolta unele noi cu scopul de a deveni una dintre cele cinci companii de top în domeniul produselor electronice.
1970-1979 Diversificarea în industrie şi produse electronice
În anii 1970, Samsung a pus bazele strategice ale creşterii sale viitoare investind în industria grea, chimică şi petrochimică.
În această perioadă, compania a făcut şi paşi pentru a-şi intensifica poziţia competitivă în industria textilă mondială, integrând procesele sale de producţie de la materie primă la produse finite. Ca rezultat, au fost create multe companii noi, inclusiv Samsung Heavy Industries Company în 1974 şi Samsung Shipbuilding, iar apoi Samsung Precision Company (acum Samsung Techwin) în 1977.
O altă explozie de creştere pentru Samsung a venit din partea unei afaceri cu electrocasnice aflată la începuturi. Samsung Electronics, deja fabricant mare pe piaţa coreeană, a început să-şi exporte pentru prima dată produsele în această perioadă. Samsung a obţinut, de asemenea, un procent de 50 la sută din acţiuni la Korea Semiconductor, întărind mai departe poziţia Samsung Electronics ca lider în fabricarea de semiconductori.
1938-1969 Începuturile Samsung
Pe 1 martie 1938, preşedintele fondator Byung-Chull Lee a început o afacere în Taegu, Coreea, cu 30.000 won.
La început, afacerea sa s-a concentrat în primul rând pe export, vânzând peşte uscat coreean, legume şi fructe în Manchuria şi Beijing. În puţin mai mult de un deceniu, Samsung—care înseamnă „trei stele” în coreană—avea propriile mori de făină şi maşini de confecţionat, propriile facilităţi de fabricaţie şi vânzare, evoluând în cele din urmă şi devenind corporaţia globală modernă care-i poartă numele şi astăzi.